HOME      PROFIEL     EXPOSITIES     PRIJSINDICATIE     DRUKPROCES     NIEUWS
PROFIEL

Lidwien Chorus vogels en steendrukken

 

Het onderwerp van mijn litho's is al heel lang: vogels. Toen ik klein was keek ik al graag naar vogels in de mooie tuin en het eraan grenzende bos in Oegstgeest. Mijn vader gaf het voorbeeld en er lag altijd een vogelboek om in te kijken.

Na mijn opleiding tot tekenlerares aan de Haagse Academie, toen ik me in steendruk ging specialiseren, was de keus van onderwerp dan ook snel gemaakt.

Ik ging steeds meer vogels kijken. Vanaf de jaren '70 meestal in de duinen in Den Haag, in de jaren '90 vaak in Griekenland en Spanje met man en kind, vanaf 2007 in Drenthe en op reizen door Scandinavië, Schotland en IJsland.

Mijn vogelliefde is alleen maar toegenomen. Soms maak ik reizen speciaal om één bepaalde vogelsoort te bestuderen voor een litho (Voor de ijsduikers naar IJsland, voor de ruigpootuil naar Finland, enz.), maar even vaak maak ik vogels die ik in de tuin zie.

Het vogels kijken buiten kan ik goed combineren met het ambachtelijke proces van het maken van een steendruk. Geduld en concentratie zijn voor allebei nodig. Ik probeer de sfeer van een oeroude vogelsoort te treffen in een tekening op een miljoenen jaren oude steen, die ik afdruk op een lithopers van een eeuw oud.

1969-1973. Opleiding KABK Den Haag
1973-1976. Opleiding steendruk Vrije Academie Den Haag, bij Georg Hadeler
1973-2008. Lerares tekenen en kunstgeschiedenis, o.a. op het Rijnlands Lyceum Wassenaar en het Sorghvliet Gymnasium in Den Haag.
Vanaf 1976 steendruk op de Grafische Werkplaats Den Haag.
Vanaf 1976: Litho’s op tentoonstellingen en in de artotheken van Den Haag en Rijswijk.
1984 en 85: Schrijven van het onderdeel ‘Lithografie’ voor de Teleac-cursus ‘Grafische Technieken’.
Demonstratie van de lithografie op het bijpassende tv-programma.
Vanaf 2007 steendruk in Orvelte, Drenthe, eerst bij Toon Wegner en sinds 2009 in eigen werkplaats.


2010: Filmpje RTV Drenthe, Bartissimo .

Vanaf 2010: lid Grafiekplatform. www.grafiekplatform.nl
Mijn pagina op hun website:
https://www.grafiekplatform.nl/leden/grafici/lidwien-chorus/

Vanaf 2016: samen met etser Han van Hagen en schilder Robin d’Arcy-Shillcock en Helen’s webstudio gewerkt aan een website die in maart 2017 op het web ging vogelkunstenaars.nl, een brede website over alles wat met kunst, literatuur enz. over vogels te maken heeft of heeft gehad.
Vanaf januari 2019: te zien op https://kunstzaalvanheijningen.nl kunstzaalvanheijningen.nl

Vanaf 2022: lid van de Haagse Kunstkring: https://www.haagsekunstkring.nl/, te vinden op de 'ledenpagina' als werkend lid.

Krantenartikel in NRC Handelsblad van zaterdag 28 januari 2017Interview in tijdschrift 'Zinnig' nr. 3, juni 2017 (uitgave van het Huus van de Taol, Drenthe)

 

Lithografie of steendruk
Lithografie is een vlakdruktechniek. Met vet materiaal (krijt, pen, penseel enz.)  
wordt een tekening aangebracht op een speciaal soort steen. Bij het inrollen van de steen met drukinkt nemen alleen de vette delen de drukinkt op, de rest van de steen, nat gehouden, neemt geen inkt op. Hierna kan de steen worden afgedrukt op een lithopers.
Bij een meerkleurenlitho moet voor elke kleur een steen worden bewerkt. Elke nieuwe kleur wordt over de vorige kleur heen gedrukt, waarbij door gebruik van bijvoorbeeld paskruizen alles op de goede plek komt te staan. Om een steen opnieuw te kunnen gebruiken, moet hij heel vlak worden afgeschuurd. Wanneer een oplage voltooid is, kan dus nooit meer een afdruk worden gemaakt, omdat de stenen dan afgeschuurd zijn.